11 Ağustos 2016 Perşembe

Neden Schengen Vize Başvurularında Parmak izi ve biometrik fotoğraf veriliyor?



Schengen Vize Başvurularında Parmak izi ve biometrik fotoğraf verilmesi bu bilgilerin Vize Enformasyon Sistemi (VES) sistemine işlenmesi amacıyla yapılmaktadır.

VES Schengen Devletleri arasında bir vize veri değişim sistemidir.

VES’in ana amacı vize başvuru prosedürüne kolaylık getirmek , dış sınırlardaki kontrolleri çabuklaştırmak ve güvenliği arttırmaktadır. Ves vize başvurularında prosedürleri kolaylaştırmak için Schengen üye Devletleri arasında bilgi değişimini mümkün kılar, "visa shoping*" i önlemeye sahteciliğe karşı mücadeleye yardımcı olur.

VES’in icra edilmesi amacı ile Schengen Devletleri’nin konsoloslukları ve dış sınırlardaki geçiş kapıları, merkezi VES veri tabanına bağlıdır.

VES Kuzey Afrika’dan ( Cezayir, Mısır, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus ) başlamak üzere, Orta Doğu ( İsrail, Ürdün, Lübnan, Suriye ) ve Körfez Bölgesinde (Afganistan, Bahreyn, İran, Irak, Kuveyt, Umman, Kat, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen ) gibi dünyanın farklı bölgelerinde kademeli olarak hizmete girmektedir.

VES, Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişilerin biyografik ve biyometrik verilerini içerir. 

Biyometrik verilerinin alınması için müracaatçıların şahsen hazır bulunmaları gerekmektedir; Vize başvurusunda:
  • bulunanlardan parmak izi (on parmak) ve 
  • fotoğraf talep edilmektedir. 
Bununla birlikte , 5 yıl içinde daha sonra yapılan başvurularda müracaatçının kimlğine ilişkin makul şüphe olmadığı taktirde parmak izleri VES dosyasından yeniden kullanılabilir.

Vize sahibi bir dış sınıra ulaştığında, sınır yetkilileri VESe girerek söz konusu kişinin kimliğini ve vizesnin gerçekliğini doğrular.

Aşağı belirtilen müracaatçıları parmak izi vermekten muaf tutulurlar:

  •          12 yaşından küçük çocuklar.
  • Parmak izi vermesi fiziki olarak mümkün olmayanlar
  • Devlet başkanları, ulusal hükümet (kabine ) üyeleri ve resmi amaçla davet edilmiş resmi heyet üyeleri.
                                              -------
Visa Shoping: Bir schengen ülkesinden vize alınıp başka bir ülkeye seyahat edilmesi ve bunu alışkanlık haline getirerek kural gereği ilk gidilecek ülkeden vize alınması gerekirken başka ülkelerden vize alınmasıdır.

Doğru olmayan bu işlem sonucunda gelecekte yapacağınız vize talepleriniz red edilebilir, uzun süreli vize alma hakkınız varken kısa süreli vize alınabilir ve en tehlikelisi sınır kontrolünde başka bir ülkenin verdiği schengen vizesi ile diğer bir ülkeye girişte sorunlar yaşanabilir.








  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder